Blog10 Laat je verwonderen

Creativiteit is dé weg naar ontspanning. En creativiteit is meer dan een beetje tekenen natuurlijk. Creatief zijn is een manier van leven. De manier waarop je de dingen doet. Net als yoga niet simpelweg een serie van oefeningen op een mat is en mindfulness niet alleen een serie van bijeenkomsten. In deze hectische wereld zoeken we een plek waar we kunnen zijn. Waarin we kunnen voelen wat er is. Stilte, rust en kalmte kunnen vinden.

Door van niets iets te creëren neem je jezelf mee op reis naar deze plekken.

Ik hoor vaak zeggen: “pfff…ik ben helemaal niet creatief. Ik kan niet tekenen.” Dáár gaat het dus niet om. Het gaat niet om het eindresultaat, maar juist om het pad dat je aflegt. In dat pad zit de ontspanning. En als het eindresultaat dan ook nog tof is, nou dan heb je mazzel!”.

Hoe dan?!

Laat je verwonderen. Dat vergt wat oefening. Doe het stapje voor stapje. Bijvoorbeeld: Als je buiten staat in je tuin, kijk eens naar de wolken. Ze zijn een continue wisselend schilderij. Of als je aan het koken bent, kijk dan naar de luchtbelletjes die langzaam naar boven drijven. Of kijk eens hoe mooi een verwelkte bloem kan zijn. Geniet van de kleinste dingen en bekijk ze gewoon rustig voor wat ze zijn. Je zal merken dat je ademhaling rustig wordt. Wees even in dat moment.

Een flinke stap verder is om vervolgens deze indrukken als inspiratie gebruiken voor het creëren. Pak een doek en wat verf, pak papier en een krijt, pak je fototoestel. Zie wat anderen niet zien. Of in ieder geval de moeite niet nemen om te zien. Ga niet vastleggen wát je hebt gezien, maar denk aan de vormen, de beweging. Laat het streven naar perfectie los. Geniet van het spelen. Lukt het niet, ga dan met je aandacht naar je hartgebied. En je vindt de ontspanning.

We kunnen allemaal wel een beetje ontspanning gebruiken toch?

#creatief #verwonderen #coaching #creatiefcoachen #stilte #rust #kalmte #genieten #ontspannen #creativelifestyle #createness