Ik zie een beetje op tegen al die propvolle dagen

Hèhè, op het nippertje heb je de eindstreep gehaald. Juist de afgelopen weken moest je nog even pieken. En nu eindelijk vakantie. Yess!!! Even rust, even niets doen. En stiekem weet je al dat die twee weken kerstvakantie niet genoeg zijn. Niet genoeg rust om het batterijtje weer op te laden.

Rust met kerst - Blooming3s.nl
Rust met kerst

Herken je dit? Nou ik wel!

Ik leef in november én december altijd zo naar de kerstvakantie. Echt op mijn tandvlees haal ik de finish. Op kantoor is het gekkenhuis, wil iedereen alles op het laatste moment nog van mij. Thuis is de gang naar kerstfeestjes on going business. Buiten is het weer niet mijn persoonlijke favoriet. Een lichte depri krijg ik altijd wel vanaf begin november.

Maar het is ook een periode van in jezelf terugkeren. Van kaarsjes, theetjes, dekentjes en gezelligheid. Dáár hou ik dan wel weer van.

Waarom ben ik nou niet echt uitgerust na twee weken kerstvakantie?

De kerstvakantie is dus hét moment van kaarsjes, theetjes, dekentjes en gezelligheid! Toch? Nee, niet dan? Hoe kan het dat ik begin januari niet echt uitgerust terugkijk op de twee weken kerstvakantie. Huh? Waarom ben ik nou niet aan uitrusten toegekomen?. Ik vertel het je van vorig jaar: weekendje weg met vriend (22 december is ónze feestdag), schoonouders eten bij ons, eten en logeren bij ouders en zus met gezin, shoppen, shoppen, klussen, opruimen, opruimen, nog meer rommel opruimen, oudjaarsavond (niet mijn favo) lekker thuis, nieuwjaar met schoonfamilie bij oma (bijna 100!). Alles is gezellig met family en eten in overvloed. Maar net als het eten is alles een beetje té. Het is net alsof er teveel gepropt wordt in twee weken.  Doe ik dat zelf of overkomt het me? A little bit of both I think. Het is tijd om van te voren te bedenken wat ik nu echt wil in de kerstvakantie…

Dit jaar (en alle andere jaren) gaat het anders ?

Overal waar “te” voor staat is niet goed, heeft mijn moeder mij altijd geleerd. Dus als de kerstvakantie té volgepropt is, dan moeten we gaan schrappen. En eerlijk gezegd, ben ik gek op family time. Dus die schrappen we niet. En wat dan wel? Weekendje weg verschuiven we naar het voorjaar. Check. Persoonlijk schrap ik het kerstfeest op kantoor, die red ik al niet meer zo vlak voor de eindstreep. Shoppen? Superleuk maar niet de hele dag. Die knippen we dus in stukjes en niet op de enorm drukke dagen. Opruimen? Een beetje dan…het ligt er toch al weken, dus in januari ligt het er vast ook nog.

Hoe ga jij het dit jaar anders doen?

Herken jij jezelf in mijn verhaal? Ook voor jou is het dan misschien tijd om het anders te doen. Ik heb voor jou een lijstje gemaakt dat kan helpen:

Dus…:

  • Alles waar té voor staat is niet goed voor je ?
  • Kies waar je je energie in stopt én wat ook energie oplevert
  • Kies wat ook goed voor jou is én niet alleen voor de ander (zeurende mannen en kinderen stuur je maar samen op stap. Een frisse neus zal ze goed doen)
  • Plan naast al je verplichte dingen ook momenten met rust voor jezelf tussen door
  • Plan dagen met niets….
  • Plan: theetje, dekentje, goed boek, fijne muziek, what more do you need
  • Dag met kids en suf weer? Groot kleed op de tafel, vol tekenspullen en verf en kliederen maar. Of ga heerlijk cupcakes versieren. Doe zelf ook mee. Niets is zo ontspannen zoals kinderen zich kunnen uitleven met verf en glitters of rolfondant en glitters ?. Goed voorbeeld doet volgen. Kinderen kunnen als geen ander in het moment zitten. Een beetje rommel maakt niet uit. Samen rommel maken is samen opruimen tenslotte.
  • Én plan voor jezelf alvast wat leuke dingen in 2020. Kom gezellig naar één van mijn workshops intuïtief tekenen en schilderen.

Merk je dat je vaker vooral doet wat anderen van je verwachten. Of dat je wel meer rust wil, maar geen idee hebt hoe en met wat? In januari ga ik van start met:

HET TRAJECT: IK NEEM DE TIJD OM TE DOEN WAT IK WIL