Blog15 Neem de leiding

Een rebus van iemand die besloot niet langer te willen laten leideN, maar zelf de leideR wilde zijn van zijn loopbaan. Deze rebus en de onderliggende boodschap kwam naar boven tijdens een creatieve sessie.

Laat je je leiden door wat anderen willen dat je doet of neem je zelf de leiding? Als je niet lekker in je vel zit op het werk (of eigenlijk waar dan ook), dan wordt dit nu extra duidelijk. Als je voor de zoveelste keer zuchtend je laptop openklapt en de e-mails doorspit op leuke klussen en opdrachten: Nop. Niets. Nada. Weer alleen die suffe vragen die je al tig keer hebt beantwoord. En de klussen zijn toch ver onder je kunnen. Die schut je gewoon uit je mouw.

Je krijgt alleen maar opdrachten omdat je “het zo goed kan”.  Maar je wilt juist jouw tálent ontwikkelen en niet je vaardigheden. Je hoeft niet áltijd blij te worden van werk, maar leeglopen op een opdracht lijkt mij ook niet handig. Je staat nu gewoon moe op hierdoor. Wat nu?

Dit keer dacht je echt dat deze baan je zou brengen wat je zocht

Natuurlijk is niet altijd alles perfect. Maar een baan die voor zeg maar 60 tot 80% leuk is, is dat nu te veel gevraagd? En wanneer is het gewoon een kwestie van volhouden en wanneer ga je op zoek naar iets anders? En wat is dat anders dan? Wát zoek je dan? Waar krijg jíj energie van? Met deze vragen komen mensen bij mij in de praktijk. Hun energie lekt met bakken uit hun lichaam, want ze hebben best lang doorgemodderd. Hopende dat ze met een beetje geduld en vertellen wat ze willen op de werkplek in beter vaarwater zouden komen. Dat de energie weer ging stromen. Maar helaas, niet dus. Herkenbaar?

Dit dus niet, maar wat dan wel?

Mijn tip is om zelf te leiding te nemen en niet af te wachten. Te onderzoeken wat je wél wilt en wat je eigenlijk heel belangrijk vindt in een baan. Of toch misschien doorzetten in die langgekoesterde droom om een eigen bedrijf te starten (al dan niet naast een baan). Onderzoeken wat nodig is om te komen waar je wil. Welke stapjes nodig zijn.

Een meer uitdagende baan

Meer uitdaging zoeken hoor ik vaak. Maar tja, wat uitdagend voor de ene is, is het echt niet voor de ander. Uitdagend wordt vaak gekoppeld aan ambitie. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Wat betekent uitdagend dan voor jou als het niet ambitie is?

Wat gaat als vanzelf?

Kennis en vaardigheden bouwen we op als we studies volgen en gaan werken. Verwar ze niet met talent. Kennis en vaardigheden zijn aangeleerd. Talent is iets waar mee je geboren bent. Dat doe je van nature. Het is handig te weten wat bij jou vanzelf gaat. Weet jij wat jouw talent is?

Neem zelf de leiding!

Stop met afwachten tot anderen zien dat jij iets anders wilt en kunt. Alleen als je zelf de leiding neemt over je (werk)leven, dan komt er beweging in. Bepaal waarheen je wilt bewegen en kom in actie. Geef jezelf een stem. Laat van je horen. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Kleine stapjes in de goede richting, is ook leiding nemen.

Heb jij loopbaanvragen? Ik help je graag!

#loopbaan #energie #coaching #leidingnemen