Een positieve mindset kan het verschil maken

Een positieve mindset kan het verschil maken - blooming3s.nl
Yesss!!!

De cito-toetsen basisschool zijn bijna afgerond. Maar de spanning blijft nog even hoog. Mijn arme meisje (10) was net ziek tijdens de cito-weken. En presteren onder druk op school is niet echt haar ding zeg maar. Dat betekent dat ze denkt dat ze er een paar flink verknald heeft én dat ze er nog 2 moet inhalen. “Mam, ik heb denk ik een “Z””. “Uhhh.. .je kunt tussen de A en E scoren, maar een Z?”, vraag ik. “Ja mam, zo voelt het wel. Ik had er vannacht zelfs een nachtmerrie over ☹. Iedereen was boos op mij. En ik op mezelf. Ik kan het gewoon niet. Het is zo lastig.” Én dan moet ze er deze week dus nog een paar. Persoonlijk vind ik de cito’s op de lagere school echt niet oké. Om te overleven in deze prestatie maatschappij wil ik haar toch sterker maken. Hoe zet je zo’n meisje in de positieve mindset?

Een tienjarige met een hoofd vol

Op mijn vraag wat er gebeurde bij de cito’s, kwam het antwoord dat er van alles door haar hoofd ging. Ze dacht aan haar nichtje met een gebroken elleboog, een ernstig ziek vriendinnetje, een wereldoorlog…. O ja, en dan was er nog al die geluidjes van haar klasgenoten. Ze kon zich niet concentreren, schoot in de stress, snapte er niets meer van en kwam tijd te kort. Och meissie, denk ik dan……

Een monstertje met bokshandschoenen

Ze vertelde me vervolgens wel dat ze bij de laatste cito een trucje had gevonden. Ze had haar ogen dicht gedaan, rustig adem gehaald en toen kwam er een lief monstertje die al stomme gedachten had weg gebokst. Dat hielp! Nou, die mag ze dus onthouden voor de volgende keer.

Hoogspringen is focus

Mijn dochter doet aan atletiek en hoogspringen is echt presteren onder druk. “Hoe doe je dat daar dan?”, vraag ik. “Ohhh, dan sluit ik alles gewoon even buiten en focus ik me erop dat de lat er niet mag afvallen”, vertelt ze heel rustig. Aha, denk ik, je kan het dus wel. Alles gewoon even buiten sluiten en je focussen. “En misschien dat het je nog meer helpt als je van te voren even indenkt dat je erover heen springt. Topsporters schijnen dat ook te doen.”, geef ik haar nog extra mee.

Een volwassen vrouw met een hoofd vol

En dit gaat dan over mijn dochter en haar leventje. Als ik deze doortrek naar mezelf dan is het zo herkenbaar. Op een overvolle werkdag met al die kletsende collega’s je werk toch afkrijgen? No way, ik ga regelmatig thuis werken. Lekker rustig en zo klaar! Toch fijn, dat ik wel de vrijheid heb om de omstandigheden aan te passen.

Met een hoofd vol zorgen rondlopen is ook zo herkenbaar. Helaas gebeurt er zoveel narigheid om ons heen. Mijn lieve dochter legde mij vanmorgen uit dat ik af en toe dat boksende monstertje ook maar moest lenen en dat ik dan gewoon weer lol kon hebben. Wijze dame ?

Oefening baart kunst

Positieve woorden plaatsen voor de negatieve woorden is ook een mooie oefening. Je hoeft natuurlijk niet altijd als een “blij ei” door het leven. Het mag ook gewoon even niet oké zijn. Maar vanuit een positieve mindset naar het leven kijken helpt zeker. Maak eens een lijstje met woorden of zinnen die je vaak gebruikt en een negatieve toon hebben. Maak daarnaast een nieuw lijstje waarbij je die negatieve woorden en zinnen vervangt door positieve woorden. Je zult merken dat je het nu vaker merkt als je die woorden weer gebruikt. Je gaat het steeds vaker herkennen en dan vervang je het gewoon voor die nieuwe woorden.

Zo had ik er een handje van om als iemand zei dat ik iets goed had gedaan te zeggen dat het niets voorstelde. Ook gebruikte ik vaak verkleinwoorden zoals ‘mijn bedrijfje’. Dat helpt niet echt om zelfverzekerd in je schoenen te staan. Nu ik dat anders doe neem ik mezelf serieus én dus de wereld om mij heen ook. Echt een aanrader als je dit herkent.

Wat hoor jij jezelf vaak zeggen? Schrijf het op en buig het om. Succes!

Meer weten over mij? Neem eens een kijkje op mijn nieuwe website www.blooming3s.nl

Zin in een workshop vol inzichten in jezelf? Kijk eens op www.blooming3s.nl/creatieve-workshops