Ik voel mezelf schuldig als ik even iets voor mezelf doe

Gun je zelf eens…..tijd om echt niets te doen. Om voor jezelf te kiezen. Zonder excuses naar de buitenwereld. Zonder je schuldig te voelen.

Enjoy the silence - Blooming3s.nl
Iets voor mezelf doen

Jezelf iets gunnen lijkt zo logisch en het is zo moeilijk én het is zo nodig. Jezelf iets gunnen kwam ook afgelopen week tijdens een van mijn workshops intuïtief tekenen en schilderen naar boven. We vinden het heel makkelijk om voor een ander te zorgen. Maar voor onszelf zorgen is iets dat we vaak te weinig doen. Terwijl we eigenlijk eerst voor onszelf moeten zorgen, voordat we voor een ander kunnen zorgen. Ja, ja, denk je nu, makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is zo waar.

Beetje vol en geleefd

Ook ik had vorige week weer zo’n moment dat ik het even vergat. Een drukke werkweek gehad de week ervoor, met daarna een vol lang weekend (kerstopbouwen op basisschool, schooldag studie en een verjaardag ver weg) en daarna 2 intense en langer-dan-normale werkdagen. Voor mezelf zorgen in die weken dat alles gaat zoals normaal, ja, dat lukt me inmiddels al een tijdje wel. Maar zoals de afgelopen anderhalve week, oef, oeps, dan gaat het nog wel eens een beetje mis. Ja, een beetje, want helemaal mis komt gelukkig steeds minder voor. Althans, ik heb geen zware hoofdpijn, maar ik voel wel griep opkomen terwijl ik deze tekst tik. Vanavond vroeg naar bed en gelukkig een rustig weekend voor de boeg. Dat rustig weekend is dan ook geen toeval. Die is bewust gepland en ik ga mij er ook aan houden.

Zet RUST bewust in je agenda

Je ziet momenten van een opstapeling aan verplichtingen meestal aankomen. Wat mij helpt is van te voren na te denken wat ik rond die tijd nodig heb en hoe ik dat ga doen. Ik plan “RUST” (ja altijd bij mij met hoofdletters) in de agenda voor én na dit soort dagen. En een beetje tussendoor. Alles wat niet móet en energie kost, schrap ik letterlijk uit de agenda. Door de blokkades van RUST voorkom ik dat ik er toch nog iets gezelligs overheen plan. Afspreken met vriendinnen is supergezellig, maar kan er gewoonweg niet bij. En natuurlijk kunnen zich ook verplichtingen onverwacht opstapelen. Dan pak ik direct mijn agenda erbij en plan RUST in elk gaatje dat ik zie en ga driftig schrappen. Dat leidt soms weer tot teleurstellingen bij anderen. Hoe doe je dat zonder al te veel schuldgevoel?

Zonder schuldgevoel

Je RUST pakken en plannen gaat niet altijd zonder sorry’s en schuldgevoel. En toch: Stop er mee! Je zorgt op die manier goed voor jezelf, voorkomt dat je ziek wordt of instort of allebei. Dat is niet iets om sorry voor te zeggen. Het gaat juist over lief zijn voor lichaam en geest. Je mag er trots op zijn dat je niet meegaat in al dat hollen, vliegen en rennen van deze tijd. Gun jij jezelf voldoende RUST?

#rust #genieten #niksdoen #bewust #mindfull #zonderschuldgevoel #gunnen #blooming3s #coaching #coach #creatief

Wil jij ook leren goed voor jezelf te zorgen? Meld je dan via onderstaande knop aan voor een gratis intakegesprek: