Spiegel je aan anderen of aan jezelf?

Zie jij je ware ik in de spiegeling van het water?

Jezelf recht in de spiegel aankijken. Doe jij dat wel eens? Best spannend. Voldoe je dan aan je eigen verwachtingen? Of spiegel je je liever aan anderen?

Als tiener zie ik mezelf nog zo in de bus zitten. Een jaartje of 15. Ik spiegelde mezelf aan iedereen en voldeed niet. Niet mooi genoeg. Niet lang genoeg. Niet elegant genoeg. Niet bijdehand genoeg. Niet genoeg zelfvertrouwen. En zo rolde ik ook het volwassen leven in. Altijd mezelf kleiner maken aan bijna iedereen om mij heen.

De lat lag torenhoog

In mijn volwassen leven legde ik de lat steeds hoger. Perfectionisme, onzekerheid en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel lag daaronder. Ik kan mij nog een functioneringsgesprek herinneren waarin mijn baas vertelde dat mijn verantwoordelijkheidsgevoel té hoog was. Uhh…hoezo dan?! Dat wil je als werkgever dus toch? Nee dus, want als je de lat té hoog legt dan stort je op een gegeven moment gewoon in. En dat deed ik regelmatig. En ik kan je vertellen: het sloopt je energie.

Tevreden zijn

De afgelopen jaren heb ik met hulp van coaches, yoga-docenten en mijn omgeving geleerd tevreden te zijn met wat er is. Geluk zit in kleine momentjes. En daar geniet ik extra van. Tevreden zit diep van binnen. Tevreden met wie ik ben en wat ik heb. Ik kan mezelf nu recht in de ogen aankijken in de spiegel. Vaak zie ik kracht, liefde en soms zie ik verdriet. Het mag er allemaal zijn. Het is allemaal wie ik ben.

Ik vergelijk mezelf steeds minder met anderen. Ik spiegel mezelf liever aan mijn eigen verwachtingen. Mijn eigen normen en waarden. Die zijn een stuk reëler dan de verwachtingen die ik denk dat anderen van mij hebben. Die slaan natuurlijk helemaal nergens op.

Sta stil

Merk je dat jij jezelf vaak vergelijkt met anderen? En dat je dat ontevreden maakt? Hoe zou het zijn als je tevreden kunt zijn met jezelf? Ik kan je vertellen: dat geeft een hoop rust!

Mini-oefening

Ga eens rustig zitten, haal een paar keer diep adem en bedenk wat voor jóu belangrijk is. Diep van binnen. Wat doet er echt toe? Maak hier een mooie tekst met tekeningen van en zet het op een plekje neer waar je elke dag een keer langs loopt. Wat anderen van je vinden is écht veel minder belangrijk dan wat jij van jezelf vindt. Leg die lat eens lager. Wees lief voor jezelf. Hou van jezelf. Zorg goed voor jezelf.

Hulp nodig bij deze zoektocht? Stuur mij een bericht en we plannen samen een (skype) intakegesprek in.

#blooming3s #blooming3scoaching #tevreden #spiegel #perfectionisme #onzeker #coach #yoga #geluk #geniet